centre d'art la paneraimg Servei educatiu

Servei educatiu · Activitats
<a tabindex=0 href='home.php?op=16&module=editor' class='ruta_link'>Servei educatiu</a> · Activitats
Jornades de Portes Obertes

Al llarg de la seva trajectòria, el Centre d’Art la Panera ha anat desenvolupant una interacció real entre les entitats educatives i el mateix centre. Al llarg d’aquests anys, hem comprovat com, des de les escoles i els centres d’ensenyament, existeix la intenció de vincular els continguts curriculars amb la cultura contemporània, la qual cosa dóna com a resultat projectes educatius d’innovació, en els quals l’art és l’eix transversal. Els programes educatius de la Panera estan dirigits a l’educació formal, que comprèn des d’escoles bressol (de 0 a 3 anys), infantil (de 3 a 5 anys), primària (de 6 a 12 anys), secundària i batxillerat (de 12 a 18 anys), fins a àmbits de l’educació no formal. Així doncs, davant d’aquesta gran diversitat educativa, cada any el Centre d’Art la Panera prepara les Jornades de Portes Obertes, una mostra anual iniciada el 2004 en què es dóna visibilitat a les produccions artístiques generades en tots aquells centres que durant el curs han seguit les propostes pedagògiques de les exposicions en curs.

jornada portes ob
Edicions

Per veure les diferents edicions d’aquestes activitats, vegeu l’apartat Activitats i els corresponents anys en què es realitzaren.

Per a més informació poseu-vos en contacte amb nosaltres a través de l’adreça de correu electrònic educaciolapanera@paeria.cat o mitjançant el telèfon 973 26 21 85.

Jornada educativa: L’art contemporani, una eina innovadora a l’escola

Aquesta jornada, realitzada de forma bianual i iniciada el 2007, es dirigeix als professionals de l’àmbit de l’ensenyament i pretén ser un espai obert al diàleg i a l’intercanvi d’experiències pedagògiques dutes a terme en diferents centres d’ensenyament que comparteixen la voluntat del Servei Educatiu de la Panera per tractar la multidisciplinarietat de la cultura contemporània, com les arts visuals, la literatura, el cinema o els mitjans de comunicació. Alguns dels centres que han compartit les seves experiències són el Puig d’Esparraguera, o el Martinet de Ripollet, entre d’altres.

Seminari art contemporani i educació especial

Seminari de caràcter bianual, iniciat el 2007, dirigit als professionals i educadors de les entitats que atenen persones amb discapacitats físiques, psíquiques i intel·lectuals, així com als professionals que treballen en l’àmbit de l’educació i l’art contemporani. El seu objectiu principal és tractar les possibilitats de l’art contemporani com a font de coneixement i d’experiències que poden utilitzar els educadors de persones amb necessitats educatives especials.

seminari 2
Conèixer un artista a l’escola

Aquest contacte directe entre escola i professionals relacionats amb l’art contemporani en el mateix centre educatiu compleix un dels objectius proposats des del Servei Educatiu de la Panera, basat en la voluntat que no només sigui el centre d’art l’espai visitat, sinó que hi hagi una interacció bilateral real entre escola i centre d’art contemporani En aquest programa hi han participat artistes com Marina Núñez o Miquel Mont.

Art Contemporani + Anglès

El Servei Educatiu inicia aquesta proposta amb l’objectiu de convertir la visita a la Panera en un recurs més per reforçar l’educació en anglès com a llengua estrangera en els centres educatius. A partir del 2007, el Servei Educatiu del centre, amb la col·laboració de Laura Costa, mestra de llengua estrangera del CEIP Joc de la Bola, iniciaren el projecte “Art contemporani+anglès” amb els alumnes de 1r i 2n de cicle inicial de Primària de l’escola on imparteix classes. El projecte s’estructura a partir d’activitats prèvies i posteriors a la visita dins l’àrea curricular d’anglès, i està obert a ser aplicat a tots els centres educatius que visiten les exposicions del Centre d’Art la Panera.

panera angles
Concurs de contes.

Concurs en què poden participar tots aquells nens i nenes de 6 a 18 anys que visitin l’exposició en curs i que s’inventin un conte a partir d’algun element o personatge vist a l’exposició. L’extensió del conte és lliure, sota l’única condició que l’argument estigui relacionat amb algun element de les exposicions realitzades durant el curs acadèmic. Tots els contes presentats que opten a aquest premi s’exposen en les Jornades de Portes Obertes.

Premis Llibres d’Artista

En aquesta convocatòria, iniciada el 2009, s’hi poden presentar tots els alumnes d’edats compreses entre els 3 i 18 anys que, partint dels fons en publicacions especials de la Col·lecció d’Art Contemporani de l’Ajuntament de Lleida, hagin creat un llibre d’artista en el seu centre educatiu. Tots els llibres d’artista que opten a aquest premi s’exposen en les Jornades de Portes Obertes.

llibre artista roba
Preinauguracions per als docents.

En aquestes sessions, que es realitzen un dia abans de la inauguració oficial, el Servei Educatiu del Centre d’Art la Panera convoca els docents dels CEIP, IES, Escola Municipal de Belles Arts i Universitat per tal d’informar-los sobre el contingut dels dossiers pedagògics i la programació d’activitats. És llavors quan el col·lectiu docent té l’oportunitat d’entrar en contacte amb els artistes i els comissaris que participen en les exposicions en curs.

Imatges Contemporànies

“Imatges contemporànies” és un curs anual, de caràcter divulgatiu, que pretén facilitar una sèrie de pautes de lectura per apropar les pràctiques artístiques contemporànies. L’art contemporani conté nombroses influències de la història de l’art. Els diferents moviments artístics que aparegueren al llarg del segle XX han marcat posteriorment alguns dels treballs i col·lectius artístics del segle XXI. L’objectiu és aconseguir que un públic no especialitzat conegui i obtingui recursos per interpretar l’art contemporani.

Premis Treballs de Recerca, batxillerat

L’objectiu d’aquesta convocatòria, iniciada el 2005, és potenciar l’interès dels alumnes de Batxillerat envers la investigació, tot posant èmfasi en aquells treballs el tema dels quals tingui relació amb l’art contemporani. Tenen opció de presentar-se a aquests premis els estudiants que segueixin estudis reglats corresponents a qualsevol de les modalitats de Batxillerat. Opten a aquesta convocatòria tots els centres de secundària públics, privats o concertats de Catalunya.

Visites muntatge i desmuntatge

Aquesta proposta sorgeix a partir de la voluntat de difondre un dels aspectes menys coneguts de l’àmbit museogràfic. El muntatge i desmuntatge d’una exposició forma part del procés expositiu i ajuda a comprendre diferents tasques prèvies i posteriors a la mostra expositiva. Per a més informació i concertació de les visites, cal trucar al telèfon 973 26 21 85.

Tallers d’artista

El Centre d’Art la Panera organitza durant les vacances escolars (Nadal, Setmana Santa i Estiu), tallers d’artista adreçats al públic d’edats compreses entre els 6 i els 12 anys. Aquesta activitat té l’objectiu d’apropar la multidisciplinarietat de l’art contemporani en benefici de la creativitat. D’acord amb aquests paràmetres, en aquesta activitat s’han realitzat tallers d’arquitectura, fotocòmic, fotografia, animació, disseny, performances, entre d’altres, sota la direcció d’artistes com  Curro Claret, Albert Cano, Carles Porta, entre molts d’altres.

nadal curro
angles castellano