centre d'art la panera

Projectes de participació
Projectes de participació
COL·LECTIUS EN RISC D’EXCLUSIÓ

•    Antoni Abad, «Canalgitano», 2005
A través de mòbils, la comunitat gitana de Lleida pot retransmetre allò que vol difondre del seu dia a dia, amb l’objectiu de combatre els estereotips.

•    Isabel Banal i Jordi Canudas, «Casa Dalmases», 2008, Amb la col·laboració de l’Associació Alba
Un taller d’art conceptual, en què la col·locació dels objectes en forma de catifes i en peanyes, com una exposició, permet comunicar històries personals dels participants.

•    Isabel Banal i Jordi Canudas, «Mercat de Santa Teresa», 2009, Amb la col·laboració de l’Associació Alba
Un taller d’art conceptual, en què els participants realitzen  una instal·lació conjunta a més de fer fotografies i explicar per què voldrien exercir un ofici o un altre, relacionats amb les parades d’un mercat.

•    Edgar dos Santos, «Fent visible allò invisible», 2010-2011, amb la col·laboració de Regidoria de Benestar Social i Ocupació
Fotografies que, acompanyades de petits relats, ens apropen a la realitat, a les vivències i a les preferències de la ciutat de les persones sense sostre.

•    Edgar dos Santos, «Accions a la natura», 2011, amb la col·laboració de Regidoria de Benestar Social i Ocupació
Petites intervencions artístiques en el medi natural realitzades per persones sense sostre i fotografiades.

•    Edgar dos Santos, «Il·luminant les ombres», 2012, Regidoria de Benestar Social i Ocupació
Realització d’opis (objectes publicitaris il·luminats) per part de persones sense sostre, per tal de donar un missatge optimista, col·locant-los durant dos mesos arreu de la ciutat.

•    Curro Claret, Juan Cardosa i Enric Cortés, «Art i Hospital», 2012, Hospital de Santa Maria, UEC Formació i Valors
Programació de tallers amb un clar objectiu, el de descobrir noves sortides laborals relacionades amb la creació: disseny industrial, disseny gràfic i audiovisuals.

•    Francesc Ruiz, «Apropa’t» 2012, projecte de l’Orfeó Lleidatà, amb la col·laboració de la Panera i Centre Assistencial Sant Joan de Déu
Taller mitjançant la col·laboració entre l’Orfeó Lleidatà i Sant Joan de Déu en què s’ha fet la versió de cinc cançons, duent a terme els arranjaments i els videoclips de forma col·lectiva i totalment inclusiva.

•    «Jardí vertical 2013» és una acció que es va realitzar l’11 de maig al Centre d’Art la Panera. Es tracta d’un projecte organitzat per La Guerrilla del Gilda, el Centre Assistencial Sant Joan de Déu i el Servei Educatiu de la Panera. Aquesta trobada de llanes va proposar aprendre, compartir i repensar l’art a mesura que s’anaven teixint testos per al «Jardí vertical», amb l’objectiu de fer un projecte proper, en el qual tothom aportés el que sabia, a fi de crear vincles entre els participants per construir una societat més inclusiva.

• “Llums de (Nadal) per ser vistos” 2013,  és el projecte realitzat pels dissenyadors Emiliana Design Studio, Associació Down Lleida i el Centre d’Art la Panera amb el suport d’Obra Social la Caixa en la convocatòria Art per a la Millora Social.
Un treball en equip, que ha durat més d’un any, amb l’objectiu d’apropar als joves de l’Associació Down Lleida  a l’art contemporani a partir del disseny sostenible. Conèixer i experimentar amb noves tècniques i materials reforça la creativitat.  Aquest projecte és una aposta per la inclusió social i participació ciutadana.
El resultat ha estat tres instal·lacions que il·luminen diversos indrets de la ciutat de Lleida: L’Auditori Enric Granados, la Plaça de San Pere al barri del Seca i al Centre d’Art la Panera.

El Jardí de les Delícies, 2016. En el projecte d’art  hi han participat persones ateses a les unitats de salut mental de Sant Joan de Déu Terres de Lleida, i s’ha desenvolupat amb la col·laboració del Centre d’Art la Panera de Lleida, sota la direcció de Júlia Montilla, i amb el suport de l’Obra Social «la Caixa» en la convocatòria «Art for change».

PROJECTES ARTÍSTICS EN CONTEXT HOSPITALARI


Javier Peñafiel, «Adoptar i imaginar un dibuix», Hospital Universitari Arnau de Vilanova, 2010

Aula Hospitalària Dr. Antoni Cambrodi de l’HUAV de Lleida. En aquest taller es treballà a partir de les animacions Vida lenta i Vida ràpida de l’artista Javier Peñafiel. Finalment, tots els treballs es visualitzaren ubicant-se en forma de vinil a les portes giratòries d’accés a l’hospital.

Jordi V. Pou, «Art i Hospital», 2012, Hospital Arnau de Vilanova
Recull, en una pàgina web, de fotografies i textos realitzats amb smartphones per participants que formen la comunitat hospitalària: pacients, familiars, personal administratiu, metges, infermeres… Es configura, així, una mirada calidoscòpica de moltes experiències que passen cada dia a l’hospital.

Francesc Ruiz, «Corte de Manga», Hospital Infantil i Juvenil de l’Hospital de Santa Maria, 2010
Taller al voltant del còmic amb la Unitat Educativa Hospitalària, i a la Unitat d’Hospitalització de Referència en Psiquiatria Infantil (URPI) de l’Hospital de Santa Maria de Lleida. Els participants van haver d’escollir un personatge d’entre tots els còmics que l’artista va facilitar a partir del qual van crear situacions i diàlegs ficticis, propis del llenguatge del còmic. Tot aquest material s’ha recopilat en un còmic que recull la història creada pels participants.

Projecte «Radiació +++» Unitat d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Arnau de Vilanova, 2017-2020
Neix de la petició, per part de la Unitat d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova al Centre d’Art La Panera, d’elaborar un programa d’intervencions artístiques a l’espai. La manera de fer sostenible el projecte fou mitjançant la recerca de finançament extern. El projecte «Radiació +++» va guanyar la convocatòria de finançament «Componer saberes para comprender los desafíos contemporáneos 2017», de la Fundació Daniel y Nina Carasso, dotada amb 67.000 €, i que es duu a terme, conjuntament amb la Unitat d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Arnau de Vilanova, durant els anys 2017-2020.

+ INFORMACIÓ

IMATGES DEL PROJECTE

Radiació +++ compta amb el suport de:


angles castellano