- https://www.lapanera.cat/ca/programacio/activitats/cap-a-una-metodologia-per-als-projectes-artistics-comunitaris
- Cap a una metodologia per als projectes artístics comunitaris
- 2023-02-14T17:30:00+01:00
- 2023-02-14T21:00:00+01:00
Cap a una metodologia per als projectes artístics comunitaris
Seminari organitzat pel grup de recerca Sensclusion, Universitat de Lleida, en col·laboració amb el Centre d’Art la Panera
17.30h
Partint de la xerrada del comissari i productor cultural Álex Brahim, volem obrir un debat amb la societat lleidatana sobre diferents metodologies per dur a terme projectes artístics comunitaris, tenint en compte els reptes ètics, estètics, materials i socials que suposen aquesta mena de projectes. A partir dels exemples concrets desenvolupats pel conferenciant, volem engegar una conversa amb el públic, que no cal que sigui especialista en el tema, sobre l’interès, la necessitat i les limitacions d’aquests projectes artístics comunitaris.
El Seminari forma part de les activitats de recerca i transferència del coneixement de l’equip que està duent a terme el projecte «Sentido de lugar e inclusión socioespacial en barrios vulnerables», finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, dirigit pel Dr. Quim Bonastra, de la Universitat de Lleida, i que es desenvolupa a les ciutats de Lleida, Barcelona, Bilbao i Bogotà. El Seminari Cap a una metodologia per als projectes artístics comunitaris es concep com un espai d’aprenentatge compartit i de discussió pràctica, teòrica i metodològica dels temes, espais i marcs teòrics i metodològics que tenen relació amb el projecte, entre els quals podem trobar la teoria dels afectes i les atmosferes afectives, els espais de resistència, la vulnerabilitat i l’art com a eina política i d’inclusió socioespacial.
Álex Brahim (Cúcuta, Colòmbia, 1977) és un comissari independent i director de projectes culturals. El seu perfil enllaça els estudis culturals i la creació contemporània —la seva especialitat— amb l’acció des de la societat civil, apostant per una visió integral i estratègica de la innovació social, la productivitat i el desenvolupament territorial. Gestor, programador, productor i investigador, les seves “activacions” inclouen la plataforma DIBINa i l’espai Antigua Casa Haiku, a Barcelona, i la Fundación El Pilar, a Cúcuta, que dirigeix des de 2017.
Ha dut a terme projectes a La Casa Encendida, Matadero, Off Limits i Nadie Nunca Nada No (Madrid); CCCB, La Virreina, La Capella, Sala d’Art Jove, Arts Santa Mónica, Hangar, SAC, Can Felipa i Fabra i Coats (Barcelona); La Térmica (Màlaga); Las Cigarreras (Alacant); Pavilion (Bucarest); nGbK (Berlín); EAFIT (Medellín); MUNTREF – Museo de la Inmigración y Centro de Arte Contemporáneo (Buenos Aires), i Claustro de San Agustín, Museo Nacional, FUGA, Casa Hoffmann o Espacio KB (Bogotà), entre d’altres. Ha estat lector a les universitats de Barcelona, Marsella i Gorizia.
Des de 2017 lidera Juntos Aparte – Encuentro Internacional de Arte, Pensamiento y Fronteras, en el marc de Bienalsur. El 2018 inicia la plataforma Polifónica Spoken Word a Bogotà, amb Espacio KB, i des de 2021 dirigeix Kairós – Escuela de Integración y Cultura Ciudadana, amb UNICEF. Ha estat membre del Consejo Nacional de Artes Visuales de Colòmbia durant el període 2021-2023.
Activitat per a tots els públics