Saltar al contingut Saltar a la navegació

Còclea mix.

13H

Concert d’Agnès Pe (docent, investigadora, productora).

20è Aniversari de La Panera.
Recinte exterior del Centre d’Art la Panera .

Còclea Mix és un hit exuberant i desconcertant dins d’una grotesca deformitat musical mitjançant l’atonalitat, melodies alterades i textures estridents. El concert parteix del projecte Còclees (2023), una instal·lació interactiva present en l’exposició «Afectes sònics» (La Panera, 17 de juny – 1 d’octubre de 2023), que capta els sons ambientals de l’espai expositiu i els transforma en estímuls lumínics generats per focus dispersats per la sala.

El projecte s’inspira en el funcionament de la còclea, l’òrgan del sentit de l’audició que és capaç de transformar les vibracions del so en senyals elèctrics que són enviats al cervell. Particularment, s’inspira en una investigació científica recent, que aspira a desenvolupar un implant coclear que, en comptes de transformar ones de so en senyals elèctrics, les transforma en senyals lumínics. En els implants coclears convencionals, el so que entra a l’orella es dirigeix a un xip que processa el so que detecta. Posteriorment, el xip crea senyals i els envia a les neurones. El nou implant, en canvi, genera llum mitjançant xips LED i l’envia directament a les cèl·lules nervioses a través d’un cable de fibra òptica.

L’implant coclear lumínic milloraria l’audició de les persones, ja que evitaria els problemes derivats de la bioconductivitat del líquid de l’orella, com la pèrdua de nitidesa o la dificultat de sentir-hi en contextos amb molt soroll ambiental. Perquè aquest sistema funcioni, no obstant això, les cèl·lules nervioses de l’orella s’haurien de modificar d’alguna manera per permetre que responguin a la llum en lloc de fer-ho a l’electricitat.

En el seu dispositiu, van utilitzar un implant amb deu xips LED. En les persones, aquest dispositiu faria servir seixanta-quatre LED. El nou prototip s’ha experimentat amb èxit en rates de laboratori, i s’espera que es puguin fer assajos clínics a partir de 2025. Amb el seu projecte artístic, Agnès Pe transforma l’Espai 0 de La Panera en una còclea expandida que, a més de transformar un estímul sonor en un estímul de naturalesa no acústica, proposa una reflexió sobre una escolta no humana, i sobre la hipervigilància que s’exerceix sobre els nostres cossos.

Agnès Pe (Lleida, 1985) és llicenciada en Comunicació Audiovisual i ha fet el màster en Comunicació Social, especialitat en psicologia dels mitjans, a la Universitat Pompeu Fabra. Ha cursat els seus estudis entre Bilbao, València, Barcelona i Ciutat de Mèxic. Docent, investigadora, productora i musicòloga autodidacta, s’interessa per l’excepció, allò que toca els marges socials, amb una atenció especial per l’entorn generatiu de continguts sonors a través d’internet (prosumers), com el remix i el cut up. Actualment, resideix i treballa a Barcelona; condueix el programa radiofònic Shuffle a Resonance Extra (Regne Unit) i és col·laboradora a la ràdio del Museo Reina Sofía.