- https://www.lapanera.cat/ca/programacio/activitats/converses-sobre-gastronomia
- Converses sobre Gastronomia
- 2006-09-23T18:00:00+02:00
- 2006-09-23T19:00:00+02:00
Converses sobre Gastronomia
Amb motiu de la clausura de l’exposició Natures Silencioses. Colección Ordóñez- Falcón de Fotografía, el Centre d’Art la Panera ha programat un seguit d’activitats vinculades amb la gastronomia.
Converses sobre gastronomia reuneix especialistes de les diferents disciplines que s’interrelacionen amb la pràctica culinària per a presentar les múltiples lectures que abasta aquest camp. La gastronomia, en les darreres dècades, es troba present en escenaris propis de l’art, com poden ser els museus o centres d’art, del disseny, o de la ciència i la tecnologia adquirint una condició cada vegada més elaborada i vinculada a totes aquestes disciplines. El cicle Converses sobre gastronomia pretén
indagar sobre les diverses esferes d’aquesta disciplina i al mateix temps reflexionar sobre el seu status de contemporaneïtat.
Àmbits de reflexió:
Disseny gràfic + gastronomia
Ciència + gastronomia
CONVERSES SOBRE GASTRONOMIA
Data: Dissabte, 23 de setembre de 2006
Programa:
19.30 Conversa 1
20.15 Conversa 2
21.00 Presentació objecte-regal panera
21.30 Sopar Maridatge
19.30 h. Conversa 1
Disseny gràfic + gastronomia. Enric Rovira (xocolater)
Presentació de les relacions que s’estableixen entre el disseny gràfic i la pràctica de la gastronomia a partir de les col·laboracions que s’han portat a terme entre el xocolater de Barcelona Enric Rovira i reconeguts artistes i dissenyadors. Des de 1993, any en el qual Enric Rovira va fundar la seva empresa, treballa conjuntament amb artistes amb l’objectiu d’enriquir la seva labor com a xocolater, donant com a resultat la línea del seu catàleg, Artist Collection, així com un acurat disseny del seu producte, del packaging i els diferents punts de venda.
20.15 h. Conversa 2
Ciència + gastronomia
Jaume Biarnés (responsable del departament de cuina de la Fundació ALÍCIA) + Pere Castells (responsable departament científic de la Fundació ALÍCIA) La Fundació ALImentació i CiènCIA (Alícia) treballa per respondre als reptes i les necessitats que es plantegen, en l’àmbit alimentari. Químics i tecnòlegs dels aliments treballen al costat dels millors cuiners i experts universitaris de diferents camps per acostar el coneixement científic a la praxi culinària, alhora que s’afavoreix la creativitat i la innovació.
21.00 Presentació regal “panera”
Tres anys després de la nostra inauguració volíem crear un objecte singular del centre vinculat a la creació contemporània. Així, els dissenyadors Martín Azúa i Gerard Moliné han adaptat la panera dissenyada per a la col·lecció d’estris de cuina, FACES, de Ferrán Adrià com a producte exclusiu del Centre d’Art la Panera. En el marc de les Converses sobre gastronomia, i atès la seva vinculació amb el món de la cuina, es va presentar públicament l’objecte-regal “la panera”
21.30 h. Sopar Maridatge *
Els cuiners lleidatans Xixo i Joan Burgués van oferir un sopar maridatge on es van degustar diferents plats acompanyats d’una cata de vins especialment escollida per aquest menú.
Xixo: Actualment, és propietari i cuiner de Malena Gastronomia, empresa de càtering i assessorament gastronòmic, i professor de cuina a l’Escola d’Hostaleria de Lleida. Li va ser atorgada la Estrella Michelin l’any 2000 i ha sigut destacat per la guia “Lo
mejor de la Gastronomia” del reconegut crític gastronòmic Rafael García Santos.
Joan Burgués: Tècnic superior en Hostaleria i Turisme. Ha treballat com a cap de diferents partides a l’Hacienda Benazuza (Sant Lúcar La Mayor), Cal Blé (Igualada), Celler de Can Roca
(Girona), i com a cap de cuina a l’Estrella de Plata (Barcelona). Actualment dirigeix i és propietari del Restaurant Cassia de Lleida. Ha rebut el 1r premi de Cuina Creativa, el premi Buffet & Ambigú i Vichy Català, i el 1r Premi de Joves cuiners Àngels
Moncusí 2004.
CRDO Costers del Segre
Al voltant de l’any 1983 Jaume Ciurana i Manel Raventós van veure la necessitat de configurar un consell regulador que vetllés per la qualitat vinícola de les terres de Lleida. Finalment, l’any 1986 es va constituir la Denominació d’Origen Costers del
Segre. Aquesta zona, formada per una totalitat de 4.144 ha i subdividida en 6 zones (Artesa de Segre, Garrigues, Raïmat, Segrià i Valls de Riucorb) es caracteritza per un tipus de sòl calcari, amb un clima mediterrani, hiverns freds i estius calorosos i una mitjana de precipitació baixa.
Els vins degustats van ser dels cellers L’Olivera, Comalats i Tomàs Cusiné. El Celler L’Olivera, fundat l’any 1974 a Vallbona de les Monges, està format per 13 ha cultivades de 3 varietats de blanc i la seva producció es troba al voltant de les 70.000 ampolles l’any.
El celler Comalats, que va tenir la primera anyada el 1993, té una producció de 26.700 ampolles l’any i una totalitat de 18 ha cultivades de la varietat Cabernet Sauvignon. El Celler Tomàs Cusiné, fundat l’any 2003 a Vilosell està format per dues finques de 10 i 26 ha respectivament, cultivades amb 6 varietats de negre i la seva producció anual està al voltant de les 35.000 botelles.