- https://www.lapanera.cat/ca/programacio/activitats/debats-nous-centres-noves-periferies
- Debats. Nous centres, noves perifèries
- 2005-12-13T11:00:00+01:00
- 2005-12-15T12:00:00+01:00
Debats. Nous centres, noves perifèries
—
En motiu de l’exposició Situació. Lleida es va organitzar, en 3 sessions, un cicle de debats que va comptar amb la presència de professionals d’altres ciutats per tal de presentar els seus projectes artístics i com s’inscriuen en les seves respectives escenes. Es va pretendre generar una situació d’intercanvi d’idees i informació entorn la relació entre els nous centres, la perifèria o la revalorització del treball artístic des de contexts locals.
Primera sessió: 13 de desembre de 2005, a les 19 h.
Javier Ávila, Gijón (275.830 ha)
Javier Ávila va presentar el projecte Periferias, Gijón (2002, 2003, 2004), vinculat a la direcció dels museus locals i també al centre cultural del barri de la Calzada d’aquesta mateixa ciutat. Desenvolupa iniciatives artístiques en diversos formats, incloses algunes exposicions d’art per l’espai públic i una revista semestral.
Enrique Radigales, Festival en la Frontera, Zaragoza (622.602 ha)
Dins del marc del Festival en la Frontera de Zaragoza, Enrique Radigales (artista) es troba desenvolupant un projecte de lloc (www.e-migre.org) que és una base de dades sobre artistes aragonesos orientada a afavorir la migració dels artistes a nous espais de comunicació i noves formes de conèixer, trobar-se i comunicar-se.
Segona sessió:
14 de desembre de 2005, a les 19h.
David Santaeulària, Olot (2.800 ha)
Com a Director del Museu Comarcal d’Olot ha promogut la celebració de quatre edicions de Panorames i d’una programació, la de l’Espai Zero del Museu, amb lloc propi dins l’escena nacional.
Gala Pujol Freixer i Lluís Sabadell Artiga, Girona (75.363 ha)
La Plataforma és un projecte independent, gestionat per artistes, que abraça el comissariat i la producció pròpia de projectes, així com la col·laboració amb creadors d’altres àmbits com el grup musical Kandinsky playing Tetris. Disposen d’un espai expositiu mòbil de 4 metres quadrats i d’una pàgina web.
Tercera sessió: 15 de desembre de 2005, a les 19h.
David G. Torres, Barcelona (1.614.517 ha)
David G. Torres (Barcelona, 1967). Crític d’art i curador independent. Ha col·laborat en publicacions com Lápiz i Art Press. Entre els anys 2002 i 2004 ha format part de la taula curatorial del CASM; també, entre altres, ha estat curador de la 28a Biennal de Pontevedra l’any 2004, de l’exposició Thinking Through amb artistes de Barcelona a Reykjavik, i del cicle Vida Política a la Sala Montcada de la Fundació La Caixa. Actualment, dirigeix el butlletí i l'anuari del CASM i prepara diversos projectes al voltant de les idees d'intensitat i radicalitat en l’art.
Manuel Olveira, Barcelona (1.614.517 ha)
En la seva darrera etapa com a director d’Hangar va realitzar Processos Oberts (www.p-oberts.org), un projecte de visualització dels processos de producció artística específicament relacionats amb Terrassa i el seu espai públic, entenent aquest no tant com un marc físic sinó com un entramat de relacions dins d’un context social. Actualment treballa en projectes de llarga durada caracteritzats per la investigació i la producció