- https://www.lapanera.cat/ca/programacio/activitats/el-so-i-la-questio-no-humana
- El so i la qüestió no humana.
- 2023-09-22T18:00:00+02:00
- 2023-09-22T19:00:00+02:00
El so i la qüestió no humana.
18h
Taula rodona amb Salomé Voegelin (filòsofa, University of the Arts London), Maud Seuntjens (comissària, Sonic Acts Amsterdam) i David Vélez (artista, fundador del projecte «Hábitat Sonoro»). Activitat en línia. Anglès sense traducció simultània.
Des d’una perspectiva monista, no existeixen antagonismes entre subjecte i objecte, ment i cos, natura i cultura; només existeix una única matèria amb capacitat d’organització, intel·ligència i expressió. Aquesta visió immanent substitueix el concepte de l’individu com un ésser tancat en si mateix, que se sobreposa al món, per una idea del cos com una entitat permeable, heterogènia i processual, que integra humans i no humans. El so ens permet copsar aquesta visió ecosistèmica i planetària, ja que, en comptes de fixar-se en coses estàtiques i inertes, en fa audibles les relacions; fa visible allò que les uneix, allò que enuncien i allò que afecten. El so amplia la nostra percepció i revela els intersticis de les coses; fa sensible un món de codependències i interdependències, de coexistència simultània entre entorns, cossos, energies, fluxos i agències.
Salomé Voegelin és escriptora, investigadora i artista que s’interessa per la lògica relacional i liminar del so. En particular, se centra a entendre com perspectives feministes i descolonials i les demandes postantropocèntriques poden generar possibilitats de coneixement, diferents i plurals, que responguin a les crisis contemporànies, ja siguin climàtiques o de salut pública. Entre els seus llibres destaquen Uncurating Sound. Knowledge with Voice and Hands (Bloomsbury, 2023), Sonic Possible Worlds (Bloomsbury, 2021), The Political Possibility of Sound (Bloomsbury, 2018), Listening to Noise and Silence (2010). Voegelin és professora de so al London College of Communication, University of the Arts London. És la investigadora principal del projecte de recerca «Sounding Knowledge Network, finançat pel Consell de Recerca del Regne Unit.
David Vélez és un artista sonor colombià resident al Regne Unit que investiga la diversitat i l’empatia en l’escolta. Per això, desenvolupa estratègies artístiques que incorporen metodologies bioacústiques i etnogràfiques. El seu treball se centra en l’enregistrament de sons imperceptibles i en l’estimulació no invasiva de plantes amb síntesi musical. En els seus experiments, instal·lacions, composicions i performances, els espais de creació i exhibició d’art dialoguen amb les places de mercat, les cuines, els menjadors i les hortes.
Imatge cortesia de David Vélez