Saltar al contingut Saltar a la navegació

[Framed Triggers]. The performance.

19H


Concert d’Albert Bayona (artista) i Antonio Torres (músic i productor).

20è Aniversari de La Panera.
Recinte exterior del Centre d’Art la Panera.

Partint del projecte [Framed Triggers], de l’artista House of Polymath (Jose R. Madrid Alonso), i particularment del banc de sons que ha sigut alimentat pels visitants de l’exposició «Afectes sònics» (La Panera, 17 de juny – 1 d’octubre de 2023), l’artista visual Alberto Bayona i el músic Antonio Torres oferiran un concert multisensorial que reflecteix la capacitat del so d’esdevenir un detonant psicològic.

Dins del cada vegada més preocupant problema de la contaminació acústica, proliferen un seguit de sons detonants o desencadenants (triggers) que ens marquen el dia i ens condicionen el comportament. Conscientment i inconscient, cada persona arrossega un seguit de sons que ens predisposen a determinades accions: que ens emocionen, ens irriten, ens fan recordar, ens relaxen, ens transporten, ens predisposen a socialitzar, ens fan ballar, ens produeixen ansietat, ens entristeixen, ens obliguen a continuar connectats a l’smartphone, ens fan somiar, ens fan segregar dopamina… Framed [Triggers] convida els visitants a escoltar una selecció de sons i a pensar en com els afecten, a pensar en el seu arxiu personal de sons detonants, a compartir alguns d’aquests sons amb l’artista i a ser coproductors d’una obra sonora.

Antonio Torres, també conegut com a Antonio Miyagi, és un músic i productor que treballa en el límit de les possibilitats del seu instrument, la bateria, ampliant-ne els recursos sonors amb mitjans tecnològics. Dintre del seu setup hi ha tambors que distorsionen vídeos, sintetitzadors que activen llums... Res és el que sembla i, alhora, tot adquireix una coherència guiada per la intensitat i l’emoció del seu missatge.

Després de consolidar-se com a pintor a finals dels anys vuitanta, Albert Bayona va avançar cap a l’art digital i les noves tecnologies. En la seua àmplia interdisciplinarietat, explora el seu interès pel paisatge, el territori i la seua transformació. A partir d’aquí, crea contradiccions i conceptes oposats, de vegades amb una intenció transgressora de crear malestar en l’espectador, que està acostumat a assumir la vida diària sense cap crítica. La seua obra està vinculada a la música i al cinema, i reflexiona sobre els mecanismes d’engany i percepció al cinema. Els seus treballs en el món de la creació artística incorporen diferents disciplines: pintura, dibuix, fotografia, vídeo, tecnologies digitals i música.

The House of Polymath (Jose R. Madrid Alonso; Lleida) és un compositor, productor i multiinstrumentista amb més de divuit anys d’experiència com a productor, arranjador i orquestrador. Actualment, la seua tasca creativa se centra en la producció musical en general, i específicament en la composició de música per a pantalla: animació, publicitat, acció real i videojocs. Format a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), ha estudiat amb Vanessa Garde, Gerard Pastor, Arnau Bataller, Lluís Vergés, Bernat Vivancos i Albert Guinovart.

Fotografies: cortesia de Lina Velandia, Laura Lala, Museo de Arte Moderno de Medellin, Jorge Barco i Radio Criolla.