Saltar al contingut Saltar a la navegació

Imatges contemporànies II. Curs d’art contemporani

1a sessió. Models expositius
Dimarts, 20 de febrer
Intervenció a càrrec de Neus Miró, llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona, postgraduada en Museologia per la Universitat de Brno (Txèquia) i Master of Arts pel Royal College of Art de Londres. La sessió pretén aproximar-se a l’exposició d’art contemporani com a dispositiu d’interacció entre l’obra, l’espai i l’espectador. Es portarà a terme un breu recorregut per aquells formats expositius i casos d’estudi que permeten entendre els nous models expositius en l’actualitat, així com les estratègies curatorials que suposen.

2a sessió. L’acció com a obra d’art
Dimecres, 21 de febrer
Intervenció a càrrec de Concha Jerez, artista visual i intermèdia. Des de 1991 és professora associada de la Facultat de Belles Arts de Salamanca. Partint de l’origen de les primeres obres d’art realitzades mitjançant l’acció i portades a terme tant pels futuristes com per dadaistes a principis del segle XX, aquesta ponència traçarà un recorregut tant per moviments artístics com per autors individuals en els quals l’acció ha estat una eina bàsica en la creació d’obres d’art.

3a sessió. Qui tem l’art contemporani?
Dijous, 22 de febrer
Conversa a càrrec de José Miguel Cortés, doctor en Estètica i professor titular de Teoria de l’Art de la Universitat Politècnica de València, i Rosa Olivares, editoracap de les revistes Exit Express i Exit. La cultura contemporània sempre ha estat objecte d’incomprensió i malentesos, quasi sempre allò diferent ha estat poc acceptat. Tanmateix, per gaudir de les experiències artístiques, per fugir de la banalitat i apropar-nos a nous camps de coneixement i del gaudi dels sentits, són necessaris instruments que ens permetin ampliar horitzons i abolir fronteres d’incomprensió i incomunicació.

4a sessió. Entre-imatges: una breu exploració per la iconosfera contemporània
Dimarts, 27 de febrer
Ponència a càrrec de Gabriel Villota, escriptor i professor de Comunicació Audiovisual a la Universitat del País Basc. En aquest recorregut per tota mena d’imatges contemporànies, procedents de l’art o de terrenys confrontats, s’intentarà mostrar com la imatge avui ha perdut qualsevol besllum de puresa o especificitat, de manera que més aviat vivim en un entorn d’imatges ambigües, les quals es mesclen les unes amb les altres, els formats es confonen, els suports se succeeixen sense interrupció i donen lloc a un estat que teòrics com Raymond Bellour han qualificat de forma suggerent com entre-imatges.

5a sessió. Utopies i distopies en la pràctica artística a la xarxa
Dimecres, 28 de febrer
Ponència a càrrec de Jesús Carrillo, doctor en Filosofia per la Universitat de Cambridge i des de 1997 professor del Departament d’Història i Teoria de l’Art a la UAM. En aquesta sessió s’analitzaran a grans trets els principis utòpics que van impulsar la formulació d’una dinàmica d’avantguarda a la xarxa cap a finals del segle XX i es revisaran els vectors principals de la relació entre pràctica artística i tecnologies de la comunicació en el moment actual.

6a sessió. Pràctiques relacionals i art contextual
Dijous, 1 de març
Ponència a càrrec de Pilar Bonet, professora d’Art Contemporani a la Universitat de Barcelona, crítica d’art i comissària d’exposicions. Iniciant el segle, els creadors visuals promouen una nova relació amb l’espectador, fusionant l’espai real de la quotidianitat amb l’artístic. Apareixen nous mecanismes convivencials entre l’art i el context social que ens permeten la revisió del concepte d’objecte artístic i de contingut estètic. Com són aquests espais de treball per a una acció conjunta de l’art i la vida?

INSCRIPCIÓ i MATRÍCULA
Lloc. Centre d’art la Panera. Plaça la Panera, 2. 25002 Lleida
telèfon 973 262185 mail: educaciolapanera@paeria.es
Preu: 30€, places limitades. S’entregarà Certificat del curs
Per matricular-se cal abonar l’import al Centre d’Art la Panera, abans del 16 de febrer.