Saltar al contingut Saltar a la navegació

La nit dels museus

PRESENTACIÓ

La Nit dels Museus va néixer l’any 2005 com una iniciativa del Ministeri de Cultura francès, promoguda pel Consell Europeu, per tal de situar les institucions museístiques de França i de la resta d’Europa en un projecte comú, per promoure-les entre un públic divers, tot oferint una manera diferent i creativa de visitar-les.
Aquest any els equipaments museístics de la ciutat de Lleida (Museu Jaume Morera, Museu de l’Aigua. Dipòsit del Pla de l’Aigua, Centre d’Art la Panera, IEI, Centre Social i Cultural Lleida de l’Obra Social “la Caixa” i Museu de Lleida) s’adhereixen a aquesta proposta europea oferint diverses activitats des de les 20.00 h fins a les 00.00 h (les activitats programades amb horari concret s’especifiquen al programa).
L’entrada és lliure a tots els actes.

PROGRAMA

Museu d’Art Jaume Morera
El Museu d’Art Jaume Morera proposa una mostra representativa d’obres del seu fons videogràfic i filmogràfic que permet conèixer l’evolució que ha tingut l’ús dels mitjans audiovisuals per part dels artistes contemporanis durant la segona meitat del segle XX.
Programa:
Bumerang
Ton Sirera, 1965, b/n, 3’10’’
París la cumparsita
Benet Rosell/Antoni Miralda, 1972, color,  25’
Un mystique determinado
Carles Congost, 2003, color, 16’

Museu de l’Aigua. Dipòsit del Pla de l’Aigua
Visites guiades cada mitja hora, des de les 20 h. La darrera serà a les 23 h.
El Museu de l’Aigua de Lleida obre les portes del Dipòsit del Pla de l’Aigua, un dels seus punt d’interès, amb motiu de la Nit dels Museus.
Aprofitant la foscor de la nit, us proposem visitar a les fosques un lloc insòlit de la ciutat: l’antic dipòsit subterrani d’aigües del segle XVIII. Hi baixarem únicament amb llanternes, la qual cosa ens permetrà gaudir d’una visió totalment diferent de l’espai. 
Els grups seran de 35 persones com a màxim.

Centre d’Art la Panera
Sessions a les 22 h i a les 23 h
El Centre d’Art la Panera presenta el concert Antenna & Cos Elèctric, format pel thereminista Víctor Estrada i la banda Cos Elèctric (Sergi Galí, VJ; Robert Santamaría, teclats i percussió; Fran Gamallo, guitarra clàssica). Es tracta d’un espectacle molt visual gràcies a l’espectacular forma de tocar el theremin i a les imatges en temps real que el VJ Sergi Galí relaciona amb cada tema musical.

Museu de Lleida
Sessions a les 21.30 h i a les 22.30 h
El Museu de Lleida presenta Les muses al museu, un espectacle teatral a càrrec de professores i alumnes de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida.
Dramatúrgia i direcció: Jaume Belló
Nou actrius representen cada una de les nou muses en un espectacle que es desenvolupa en tres accions: “El naixement de les muses”, “Les danses apol·línies” i “La inspiració dels artistes”.

Centre Social i Cultural Lleida de l’Obra Social «la Caixa»
“Felices Relacions”
Cicle d’intervencions al vestíbul del Centre Social i Cultural Lleida Manbaa Mokfhi dirigeix una acció insurgent (tiratge cromogènic tipus-C muntat entre dibond i metacrilat, 50 x 72 cm), 2007 de Joan Fontcuberta.
Canal visual
Un espai pensat per apropar-se a diversos formats i discursos narratius audiovisuals, de manera autònoma.
“Videodansa Sol@s davant la càmera”
Selecció i textos a càrrec de Núria Font
Entrada lliure. Places limitades a la capacitat de la sala

Institut d’Estudis Ilerdencs
Visites guiades cada hora, des de les 20 h
Portes obertes a l’exposició “XIP XAP. 25 anys al carrer. Història de la companyia en imatges i records”
“Hem aconseguit crear una professió que no existia i dignificar-la, des dels primers que van començar fins els que dia a dia anem sortint al carrer i posant-nos al davant dels nens i nenes.” Aquesta frase resumeix molt bé el recorregut de la companyia des del 1983 fins el 2008. Explica el que ens ha tocat fer a molts de nosaltres: viure pràcticament entre els locals d’assaig i el carrer per aprendre i practicar una professió que ningú no ens ha ensenyat, apostant no només per la vessant lúdica, sinó educativa del temps de lleure. I és que ningú no t’ensenya a mirar els ulls dels infants per saber què és allò que els fa feliços.