Saltar al contingut Saltar a la navegació

Pol Merchan. Pirates, faunes, dimonis

A cura de Marta Sesé

Espai 1

Els pirates, faunes i dimonis que convoca Pol Merchan no tenen res de fantasia, ho tenen tot de real. Provenen d’èpoques i llocs diferents, però estan reunits al voltant d’una mateixa taula, xerrant amb intensitat sobre com ha estat el llarg camí —amb les seves llums i les seves ombres— que els ha permès arribar avui fins aquí. És invocant aquesta màgia, suggerint allò que aparentment no pot ser, que s’aconsegueix construir una realitat desitjada, conscient, radical i verdaderament possible. Els tres curtmetratges de Pol Merchan que es reuneixen a Pirates, faunes, dimonis conformen una trilogia que és, al mateix temps, un camí d’anada i tornada en la recerca d’un reflex i una genealogia d’allò androgin i de la dissidència sexual i de gènere que acompanya i enriqueix el procés de transformació del mateix Merchan.

Pirate Boys (2018), El jardín de los faunos (2022) i La llum que cobreix les ferides (2024) són els títols dels tres curtmetratges en què se centra l’exposició. La corporalitat i les experiències transgènere, especialment la transmasculinitat, són un dels nexes comuns, juntament amb la creació, la inclusió i la preservació de material d’arxiu —tant fotogràfic o cinematogràfic, com oral—, o la materialitat de la pel·lícula analògica. Altres elements que enllacen les diferents propostes que es reuneixen en aquesta exposició són la pulsió artística en relació amb experiències personals radicals o l’exploració identitària i corporal, en la qual el cinema i altres disciplines actuen, al mateix temps, com a refugi i com a escapatòria.

 

La mostra també inclou obres de Del LaGrace Volcano i de Nazario Luque.

 

Hi col·labora: Tòfol Cabeza-Cáceres, Martin Llavaneras, Itxaso Markiegi, Personaje Personaje, Bombon Projects, Choro, Dicey Studios, Fundació Vila Casas, Fusteria Cayuela.

Fitxers