- https://www.lapanera.cat/ca/programacio/activitats/les-visites-guiades-per-l2019exposicio-exercicis-de-memoria-obren-un-dialeg-entre-joves-i-gent-gran-mitjancant-l2019art-contemporani
- Les visites guiades per l’exposició «Exercicis de Memòria» obren un diàleg entre joves i gent gran mitjançant l’art contemporani.
- 2011-01-26T13:00:00+01:00
- 2011-04-24T14:00:00+02:00
Les visites guiades per l’exposició «Exercicis de Memòria» obren un diàleg entre joves i gent gran mitjançant l’art contemporani.
—
La incorporació de les experiències intergeneracionals a les visites guiades de l’exposició «Exercicis de Memòria» ha permès ampliar el contingut de les visites a l’exposició, la qual cosa ha donat pas a un diàleg molt intens al voltant de la recuperació o no de la memòria històrica entre joves i gent gran.
La incorporació de l’experiència de la gent gran al contingut de les visites guiades consisteix en la inclusió dels records personals per tal d’enriquir i contextualitzar els significats de les obres d’art contemporani presents en l’exposició «Exercicis de Memòria». Davant de les experiències viscudes pels avis al llarg de la Guerra Civil i el franquisme, els joves poden conèixer amb profunditat moments històrics de la mà dels seus protagonistes.
Aquesta iniciativa mostra que el treball en xarxa entre el Centre d’Art la Panera i altres agents, en aquest cas de la ciutat de Lleida, posa de manifest que l’art contemporani serveix com a eina per crear coneixement, alhora que ens permet aproximar-nos a l’actualitat i fer-nos reflexionar i ser crítics amb la societat actual.
Al mateix temps, a través de les històries de vida de la gent gran, s’ha aconseguit donar a conèixer la història de la ciutat durant la Guerra Civil, la postguerra i el període del franquisme a joves que no la van viure en primera persona i que sovint desconeixen els episodis més dramàtics de la nostra història.
En definitiva, aquesta iniciativa ha donat lloc a moments molt emotius, atès el contingut de l’exposició i dels períodes històrics, i ha donat la possibilitat d’intercanviar i conèixer diferents opinions i vivències sobre la Guerra, la infància o la pena de mort, entre molts altres temes.
En aquesta experiència hi han participat i hi participaran gent gran del programa «Històries de Vida», Àrea de Gent Gran, Regidoria de Serveis Personals de l’Ajuntament de Lleida, Universitat Popular, Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Lleida, de la residència de la tercera edat Llar de Sant Josep Lleida, i alumnes de primer de batxillerat de l’IES Màrius Torres, del màster interuniversitari d’Educació Inclusiva de la Universitat de Lleida, de formació professional en tècnic en Atenció Sociosanitària de l’IES Ronda i dels Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI) de l’IMO.
«És l’amnèsia la que fa que la Història es repeteixi com a malson. La bona memòria permet aprendre del passat, perquè l’únic sentit que té la recuperació del passat és que serveixi per a la transformació del present», Eduardo Galeano.
Demà, 13 d’abril, a les 11h, tidnrà lloc la ultima visita guiada amb els alumnes de tercer d’ESO del Col·legi Maristes Montserrat de Lleida i els participants del Programa Històries de vida. Àrea de Gent Gran. Regidoria de Serveis personals de l’Ajuntament de Lleida