Saltar al contingut Saltar a la navegació

SOSPESAR UNA LLETRA

Residència editorial DiS de Marta Bisbal Torres
Abril - Juny 2022
A cura del Suplement cultural DiS del Diari Segre, i l’Arxiu Javelina del Centre d'Art la Panera.

Al barri lleidatà de Gardeny, entre el Castell dels Templers i el centre de producció audiovisual Magical Media, s'hi troba l'edifici de l'antiga Capitania d'Infanteria, un equipament militar abandonat des de l'any 1995. Tot i que el govern municipal de la Paeria va adquirir les casernes el 1998 al ministeri de Defensa, l'edifici segueix sense una perspectiva concreta d'ús. Tot i les diverses activitats informals que han habitat aquesta arquitectura des de l'abandonament militar, les administracions s'han mantingut més aviat immòbils davant la presència de diverses insígnies i consignes de l'època predemocràtica. De fet, fins al passat desembre no es va retirar l'escut franquista que coronava la façana de la caserna, de ciment, de tres metres d'alt per dos i mig d'ample, amb un pes de 12 tones. Però la façana de l'edifici conserva encara altres vestigis totalitaris, com el lema icònic de la Gerra d'Independència contra l'exèrcit napoleònic (1808-1814), que la Guàrdia Civil i l'exèrcit franquista van invocar de nou el mes de gener del 1937, fixant-lo sobre la porta de totes les casernes de l'Estat. D'aquest lema, retolat en grans lletres metàl·liques i daurades, no en coneixem el pes ni les mesures –tot i que en podríem fer alguns càlculs aproximats-, ja que encara no ha estat intervingut per les autoritats democràtiques.

Les ruïnes d'aquesta arquitectura, així com les restes de les lletres de la consigna militar que en presideix l'entrada tapiada, són el detonant del projecte d'investigació i experimentació artística que l'artista Marta Bisbal Torres desenvoluparà en el marc de la segona residència editorial DiS. Aprofitant l'experiència de l'artista com a periodista, així com la seva formació acadèmica en Dret, s'ha proposat indagar entorn de les construccions polítiques i culturals de la memòria històrica. Per fer-ho, se submergirà al fons de l'hemeroteca de la redacció del Diari Segre, repassarà la literatura burocràtica dels Boletines Oficiales del Estado, i s'entrevistarà amb diversos agents implicats en la necessària tasca de (re)escriure la història. Durant els mesos d'abril, maig i juny, sota el lema "Sospesar una lletra" desplegarà entre les pàgines d'aquest suplement una sèrie de temptatives visuals per sospesar meditativament els rastres del passat, l'entesa del present i les projeccions de futur.

 

Marta Bisbal Torres (Mollerussa, 1974) és llicenciada i doctora en Dret, Màster en Periodisme i estudis de Fotografia. Els seus projectes constitueixen una exploració de l'espai, el temps i les formes d'habitar-los i representar-los, tot qüestionant la percepció i el mateix acte de mirar. Li interessa l'apreciació de les variacions i moviments mínims, des d'on explora el poder de les imatges i del medi fotogràfic, per així reflexionar sobre el present i la realitat. Ha presentat els seus projectes en institucions com Roca Umbert. Fàbrica de les Arts (Granollers), Museu Abelló (Mollet del Vallès), Centro Párraga (Múrcia), i els festivals Errant 2021 (Pinós) i Cabanades 2021 (Belltall), entre d'altres. És autora de les publicacions Kosmos (2017), El mapa de l'Imperi (2020) i Descentrar un centre (pròximament). Actualment, prepara l'exposició "Spectrum" que es podrà veure a Can Manyé. Espai d'Art i Creació de l'Ajuntament d'Alella, a partir del 20 de maig.

Fitxers