Saltar al contingut Saltar a la navegació

Llibres esp'a'cials

A cura de Patricia Dauder, artista, Barcelona.

Amb el títol Llibres esp'a'cials presentem una selecció de llibres d’artista dels fons de la col·lecció de la Panera de Lleida que tenen com a denominador comú allò que és més essencial en la forma d’un llibre: una seqüència d’espais i moments. Pàgina rere pàgina, aquests llibres creen una seqüència visual amb continuïtat, però també amb pauses, omissions i suspensos, la qual cosa dóna lloc a una narrativa espacial.


El llibre és vist com un espai autònom, que de vegades serveix a l’artista com a suport físic, com a espai visual o com a espai narratiu, que li permet dur a terme treballs o accions efímeres que no podrien ser realitzats de cap altra manera.


Els llibres seleccionats no presenten cap història concreta, sinó alguna cosa que es desenvolupa en un espai i un temps, i són produïdes paral·lelament a l’obra del mateix autor, de manera que hi veiem relacions clares amb altres disciplines, com la poesia visual i el cinema. Una sensació és la que impera veient i tocant aquests nou llibres: allò que s’amaga és més important que el que es revela.


El 1964, el poeta Marcel Broodthaers crea la seva primera obra d’art, una col·lecció de les quaranta-quatre còpies restants dels seus poemes convertits en un objecte il·legible, rodejat per una massa de guix, col·locats en un pedestal. El títol de l’obra és el mateix que el de la col·lecció de poemes: Pense-bête [Pensament-bèstia]. En paraules del mateix artista, «el llibre és l’objecte que em fascina perquè és per a mi l’objecte de la prohibició», o sigui, de la prohibició de la lectura. I és que no podem llegir els llibres sense destruir l’objecte artístic.


Anys més tard, el 1969, Broodthaers reitera el seu interès per la invisibilitat i la il·legibilitat quan publica Un coup de dés jamais n’abolira le hasard [A throw of the dice will never abolish chance]. L’obra és una còpia de la primera edició del poema del mateix nom del poeta simbolista Stéphane Mallarmé, publicat el 1914, però eliminant-ne tot el text i substituint-lo per línies negres, que corresponen a la composició tipogràfica en el paper, que Mallarmé va articular. Broodthaers redueix així Un coup de dés a la seva estructura, fent-la concreta, visible, gairebé tàctil. El llibre es ratifica en la seva il·legibilitat.

Exposició en linia #4

 John Baldessari
The Telephone Book (with Pearls), 1988
Llibre
Impressió offset sobre paper (1 + 1)
21 x 14,7 cm


 Àlex Gifreu
Filmed at CBGB. Spring 1977, 2009
Llibre
Impressió offset sobre paper (4 + 4)
11,5 x 14,8 cm


 Mabel Palacín
6”, 2005
Llibre
Impressió offset sobre paper (1 + 1)
15 x 21 cm


 Ignacio Uriarte
An expansion followed by a contraction of a Microsoft Excel cell,2008
Llibre
Impressió offset sobre paper (1 + 1)
22,5 x 14 cm


 Juan Carlos Bracho
Donner c’est aimer, aimer c’est partager, 2005
Llibre
Impressió offset sobre paper (1 + 1)
30 x 21 cm


 Joan Brossa
Pluja, 1973
Llibre
Impressió offset sobre paper (4 + 4)
21,9 x 15,6 cm


 Francesca Llopis
Contenido bolso, 1979
Impressió xerox sobre paper (1 + 1)
29 x 21 cm


 Jorge Satorre
Trabajo importante, 2004
Llibre
Impressió offset sobre paper (1 + 1)
15 x 21 cm


 On Kawara
247 mois/247 jours, 1993
Llibre-objecte
Impressió offset sobre paper (1 + 1)
30,8 x 23,7 x 9 cm

Fitxers