Saltar al contingut Saltar a la navegació

Marc Herrero. La terribilitat de la carn

A cura de Christian Alonso

Espai 1

Amb «La terribilitat de la carn», l’artista Marc Herrero trasllada la iconografia del Judici final de Miquel Àngel al nostre món contemporani, i la reinterpreta en relació amb la situació actual de col·lapse ecològic. En la seua investigació visual, basada en el dibuix amb grafit i retoladors, la doctrina bíblica apocalíptica queda substituïda per una cosmologia biocentrada. Agrupades en àmbits temàtics, les imatges d’Herrero reformulen la filosofia religiosa animal, les pràctiques de taxidèrmia, les dinàmiques de productivitat, els fenòmens de les mutacions i el desig humà de dominar el món.

L’estructura que sosté els dibuixos recorda tres tipologies arquitectòniques: una capella (lloc de culte i de transmissió dels codis morals), un panòptic (lloc de control i disciplina social) i una granja porcina de producció intensiva (lloc d’explotació animal i focus de contaminació ambiental). Al centre de la composició, Jesucrist, transfigurat com a deessa Gaia, relata les conseqüències d’un model de creixement infinit que esgota els recursos de què s’alimenta. A l’epíleg, els éssers humans forgen un nou contracte natural amb els no humans, basat en el benestar comú.

«La terribilitat de la carn» vincula el clima cultural del segle xvi amb els desenvolupaments tecnocientífics del segle xxi a través d’una exploració plàstica que hibrida carn humana i no humana. Cossos mòrbids, quimèrics i monstruosos formen part del bestiari de l’artista i docent Marc Herrero (Barcelona, 1977), el qual s’inspira en la història de l’art, la tradició iconogràfica del cristianisme, la teoria psicoanalítica, la cultura cinematogràfica, la ciència-ficció, l’estudi anatòmic del cos humà i animal, i la il·lustració naturalista.

Fitxers