- https://www.lapanera.cat/ca/programacio/exposicions/roseta-una-memoria-en-resistencia
- ROSETA. Una memòria en resistència
- 2024-06-15T13:00:00+02:00
- 2024-09-29T14:00:00+02:00
ROSETA. Una memòria en resistència
Neus Solà i Marta G. Cardellach
—
Espai Transversal
«Roseta» és una exploració visual que reinterpreta la vida i els viatges que emprenien les trementinaires fa un segle al territori del Pirineu i el Prepirineu català. (Re)seguint les traces d’aquestes «dones que anaven pel món» per a recol·lectar i vendre herbes medicinals, les autores rastregen les empremtes de la memòria que conformen l’univers trementinaire, omplint els buits que deixa la història a través de la fotografia i el caminar.
Pensar la condició femenina d’aquestes dones des d’una perspectiva de gènere implica fer-ho des d’un context històric concret: entenent les trementinaires com a hereves de la transició entre dos mons —el tradicional i el modern— on la relació entre l’home i la natura també muda. Aquest fet també condiciona el seu valor, ja que passen de ser concebudes en els seus inicis com una figura necessària, però precària, a ser una figura que es va oblidant arran de la industrialització i que recentment ha esdevingut un referent d’empoderament i transgressió en la construcció de gènere.
Més enllà de la dona-medicina, l’arquetip trementinaire es desplega també en els àmbits social, econòmic, polític, mediambiental i sagrat, obrint noves categories que ens porten a reflexionar sobre la seva vinculació amb les bruixes, la inversió de rols familiars, la transmissió de coneixement, l’estigmatització o la romantització d’aquesta pràctica.
«Roseta» il·lustra —entre realitat i ficció— la complexitat d’aquest ecosistema a través de la creació d’un personatge que conté la veu de totes aquestes dones, entenent el cos com a portador de coneixement i el caminar com una manera de fer memòria. Obrir aquest ventall ens fa pensar sobre els nostres orígens, la condició femenina, la relació que tenim amb l’entorn i la que volem construir.
L’exposició, en format audiovisual, mostra el camí traçat per les autores en el marc de la residència Beca d’Art i Natura 2023 i reivindica el llegat trementinaire des d’una mirada contemporània i emancipadora.
Hi col·labora: Centre d'Art i Natura de Farrera (CAN)