- https://www.lapanera.cat/ca/programacio/exposicions/tinta-fresca-fons-d2019edicions-especials-del-centre-de-documentacio-de-la-panera
- TINTA FRESCA Fons d’edicions especials del Centre de Documentació de La Panera.
- 2018-02-17T15:00:00+01:00
- 2018-05-27T16:00:00+02:00
TINTA FRESCA Fons d’edicions especials del Centre de Documentació de La Panera.
A cura d’Antoni Jové i Anna Roigé.
—
Brosmind, Raimond Chaves i Gilda Mantil la, Estanis Comella, Mery Cuesta, Pauline Fondevila, Ana Garcia-Pineda, Abigail Lazkoz, Aldo Urbano, Fernando Renes, Francesc Ruiz, Martín Vitaliti.
L’any 2004, amb motiu de la 4a Biennal d’Art Leandre Cristòfol, el Centre d’Art La Panera iniciava un procés de patrimonialització que havia de donar lloc al fons de publicacions especials i llibres d’artista del Centre de Documentació de La Panera. Aquesta col·lecció naixia amb la voluntat de valorar un material de vegades considerat secundari, però que en molts casos té un valor en si mateix, i que esdevé l’embrió de moltes propostes creatives més àmplies.
En aquest moment inicial també es van marcar unes línies temporals i geogràfiques que avui en dia encara regeixen la definició de la col·lecció: documentació impresa realitzada per artistes en el context català i espanyol des d’inicis dels anys noranta fins avui, que aplega edicions individuals i col·leccions d’una mateixa editorial o conjunts de publicacions que s’agrupen dins d’un mateix format.
Paral·lelament a aquesta mateixa Biennal, per primera vegada es van seleccionar artistes com Abigail Lazkoz, que defensava la recuperació del dibuix com un llenguatge més de les arts visuals contemporànies. És una reivindicació que, al tombant de segle, fou duta a terme per molts artistes i que amb els anys s’ha confirmat de manera rotunda, fins al punt que el dibuix és el mitjà de molts creadors i ha donat lloc a projectes i exposicions memorables.
La immediatesa del dibuix fa que sigui una eina de transmissió directa de pensaments, estats, sensacions; així mateix, l’economia de mitjans que necessita també en facilita la materialització i propagació. Aquesta mal·leabilitat del dibuix casa perfectament amb l’esperit lliure i experimental de les publicacions especials; podríem dir que tècnica i format estan units de manera indestriable. I és en aquest fructífer punt de trobada on se sustenta la present exposició, que mostra diferents projectes editorials i artístics que prenen un dibuix fresc, innovador i imaginatiu com a mitjà d’expressió.
Tipògraf en residència 2018: La Coma Studio