Saltar al contingut Saltar a la navegació

MARÍA CASTELLANOS VICENTE

HIBRIDACIONS ENTRE CYBORGS I WEARABLES COM A PARADIGMA DE L’AMPLIFICACIÓ SENSORIAL HUMANA.

El taller es planteja en dos blocs diferenciats. En el primer, es contextualitza l’objecte de la investigació de María Castellanos sobre les interfícies tecnològiques corporals i la genealogia d’aquestes des de la perspectiva de la pràctica artística. En el segon, l’artista farà un recorregut per la seva obra recent, en la qual aborda l’amplificació sensorial humana des de la creació d’interfícies tecnològiques corporals que es construeixen des de la seva pràctica artística i en les quals es difuminen les fronteres entre portables (wearables) i cíborgs.

María Castellanos és artista i investigadora, doctora en belles arts per la Universitat de Vigo i Premi Extraordinari de Doctorat 2016 amb la tesi La piel biónica. Membranas tecnológicas como interfaces corporales en la práctica artística.

La seva pràctica artística es focalitza en les relacions entre humans i màquines, i ha centrat les seves investigacions durant els darrers anys en les hibridacions entre cíborgs i portables, així com en la creació de complexos sistemes de comunicació interespècie, que propicien l’entesa entre humans i plantes.

La seva obra ha obtingut diferents premis, com el premi Vertigo Starts el 2017, una iniciativa europea d’EU-Horizon 2020 —liderada pel Centre Pompidou i IRCAM de París i la Fraunhofer-Gesellschaft d’Alemanya— que promou la col·laboració entre artistes i projectes d’R+D, i exhibida en diferents mostres, entre les quals destaquen «Jardín Cyborg» (Matatero, Madrid, 2019), l’exposició individual «Open Environmental Kiten» (MUSAC - Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León, 2019) o «Eco-Visionariesen» (Hek, Basel, 2018).

Polaritats és un projecte de Homesession, el Centre d’Art la Panera i dues facultats de la Universitat de Lleida, l’Escola Politècnica Superior i la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social.

Amb el programa Polaritats (2018-), s’ha creat un espai en què institucions culturals i universitat programen conferències i tallers, que permeten la transferència de sabers (artístics, tecnològics i humanístics) entre els estudiants de dues de les facultats de la Universitat —futurs enginyers industrials i futurs mestres— i els artistes.

 

A partir de 2020, aquest projecte s’ubica en el marc del nou Grau en Disseny Digital i Tecnologia Creativa, un grau pioner en la seva tipologia a tot l’Estat espanyol, fruit de la necessitat de vincular des del currículum art i tecnologia.

TALLER VIRTUAL 

Fitxers