Saltar al contingut Saltar a la navegació

Entre el rosa i la blau: Christian Fernández Mirón

INS Josep Lladonosa (Lleida)

 

Docents participants:  Marta Serra, Carles Alberdi i Anna Sarlé.

Amb estudiants de quart d’ESO de l’INS Josep Lladonosa.

 

Coordinació (La Panera): Roser Sanjuan.

 

 

 

Entre el rosa y la azul és una investigació sobre el gènere i la diversitat, adaptada a diferents contextos i edats, de l’artista i educador Christian Fernández Mirón. A Lleida treballarà amb dos grups d’estudiants de quart d’ESO i els seus docents, amb els quals explorarà algunes idees clau (però gens òbvies) al voltant del gènere, entès en la seva dimensió més plural, és a dir, com una cosa que afecta totes les persones d’una manera o altra. És precisament en l’adolescència quan s’encarnen i es descarnen moltes qüestions que cada generació ha de descobrir per primera vegada a través de la pròpia identitat (un procés vacil·lant de recerca i autodeterminació), de la socialització i les interaccions amb el nostre entorn (com ens veuen, com volem que ens vegin, quin serà el nostre lloc en el món), de les primeres relacions afectivosexuals (de l’amistat a l’amor i el sexe) i de la cultura que consumim i que ens impacta profundament (videoclips, sèries, esport, música, videojocs, xarxes socials, etc.). El gènere és a tot arreu i tot està en joc. Però ens falten eines i espais on puguem parlar sense por, fer-nos preguntes i compartir les nostres semblances i diferències, i fins i tot celebrar-les. El gènere és un dels conceptes més característics i fascinants de la raça humana, present de diferents maneres en totes les societats, èpoques i territoris.

 

A través d’exercicis artístics (des de la corporalitat, la paraula i el dibuix) i debats, compartint referents propis i posant en comú reflexions i dubtes, posarem en pràctica la creació (i el sosteniment) d’un espai segur i valent en el qual tothom pugui escoltar i parlar, preguntar i aprendre, des de la curiositat i el respecte. En l’efervescència hormonal i identitària de la joventut, sobretot en el món polaritzat que ens envolta en l’actualitat, és crucial fomentar la trobada i l’escolta entre les diferents persones que convivim. El gènere divideix el món i ens afecta cada dia. Des de la persona més normativa a la més divergent, importa tractar-lo i desenredar-lo.

 

Una publicació impresa i digital reflectirà el procés i recollirà els aprenentatges, les anècdotes i les empremtes del grup, a mode de souvenir per a cada participant i de recurs per a futurs usos i inquietuds.

 

Christian Fernández Mirón treballa i aprèn amb projectes que transiten per l’art, l’educació, el disseny i la justícia social. Va néixer a Madrid el 1984 i es va criar entre Indonèsia i l’Argentina abans de tornar a la capital espanyola, on viu actualment. Des de petit, li agrada fer preguntes i explorar. Li interessa tant liderar com ser liderat, compartir dubtes i aprenentatges, buscar intimitats col·lectives i qüestionar les formes d’aprenentatge i de legitimació convencionals. Treballa tant en contextos independents i autogestionats com amb institucions afins, sobretot a Espanya, el Regne Unit, Colòmbia i la República Dominicana. Actualment desenvolupa projectes diversos per a centres culturals i educatius, museus i teatres, especialment al voltant de la mediació amb diferents comunitats. Recentment ha dut a terme el primer projecte de mediació amb persones grans LGTBI+ des de les arts escèniques, al Teatro Fernán Gómez Centro Cultural de la Villa (Madrid), i ha publicat el seu primer llibre en format de diari de criança gràcies a una beca d’Ediciones La Escocesa (Barcelona).

 

www.fernandezmiron.com

Amb el suport de «Subvencions per als programes municipals d’arts escèniques, música i arts visuals en l’àmbit de l’ensenyament reglat» del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.